Gevolg

 

Bij gevolgen kunnen we net als bij oorzaken een onderscheid maken tussen twee verschillende soorten. Het gaat hierbij om gevolgen op korte en die op lange termijn. Als je goed de gevolgen op korte en lange termijn kunt vaststellen is het mogelijk een verantwoorde conclusie te trekken of een voorspelling te doen.

 

Gevolg op korte termijn

We kijken nog even naar het voorbeeld dat we gebruikten bij oorzaken. Je bent halverwege de weg naar school gestrand met de scooter omdat de benzine op was. De vraag is nu wat daarvan de directe gevolgen zullen zijn. Het eerste gevolg kan zijn dat je met een scooter aan de hand verder lopend naar school moet. Hierdoor is het niet mogelijk om op tijd te zijn voor jouw eerste les en moet je een te laat kaartje halen. Mogelijk heeft dit als gevolg dat je de volgende dag om acht uur je mag melden. Dit zijn directe gevolgen van het tekort aan benzine. Het meest directe gevolg is in dit geval het lopen met de scooter

 

Gevolg op lange termijn

In eerste instantie lijkt dit niet veel gevolgen op te leveren voor de lange termijn. Toch kan dat wel het geval zijn. Stel je voor dat tijdens het door jou niet gevolgde eerste uur er een uitleg was over een belangrijk proefwerk. Deze uitleg had jij nodig om de stof beter te begrijpen en dus een goed cijfer te halen. Die kans is nu verkeken. Hierdoor scoor je in plaats van een 7 slechts een 3. Het gemiddelde voor dit vak blijft nu steken op een 5.4 en dus net niet genoeg voor een afgeronde voldoende. Die voldoende had je wel hard nodig om over te gaan. Helaas voor jou betekent dit dat je over precies een jaar precies dezelfde stof nog eens mag gaan leren, om dan alsnog een voldoende te behalen. Een gevolg op lange termijn van slecht onderhoud van de weg (zie indirecte oorzaak) is in dit geval dus dat jij blijft zitten.