Recensie door drs. H. Middelhoven

Niet eerder is er zo’n complete getuigenis verschenen waarin onderduik en deportatie vanuit eigen ervaring worden beschreven, vanaf het begin van de oorlog tot een jaar daarna.

In de lade van een oud bureautje, dat al lang in de familie was, vond Jacco Sandstra enkele jaren geleden een pakketje brieven. Aan de brieven en enveloppen, enigszins vergeeld, was te zien dat ze er al lange tijd lagen. Het waren brieven uit de oorlog, die in dit boek integraal zijn opgenomen. In de oorlog hadden de opa en oma van Jacco een joods meisje in het gezin opgenomen. Voor Jacco’s vader werd zij al snel “zijn zusje”. De ouders van het meisje waren naar Westerbork gedeporteerd. De brieven uit het bureautje vormden de correspondentie tussen de familie Sandstra en de ouders van het “zusje”.

Door navraag te doen bij de familie kwamen er meer brieven boven water en, eenmaal op volgorde gelegd, vormden ze een verhaal, het uiterst boeiende verhaal van het joodse onderduikstertje in Enkhuizen en haar “beide ouderparen”, in oorlogstijd en een jaar daarna.

drs. H. Middelhoven